Procurori din regiunea de Nord au participat la o ședință de lucru la Barnahus

35

Un grup de 12 procurori din raioanele din Briceni, Ocnița, Dondușeni, Edineți, Drochia, Rîșcani, Glodeni, Fălești, Sângerei, Florești şi municipiul Bălți au participat, în data de 18 noiembrie 2022, la o ședință de lucru la Centrului regional de asistență integrate a copiilor victime /martori ai infracțiunilor Nord.  

Activitatea a avut drept scop consolidarea mecanismului de cooperare a angajaților Centrului cu profesioniștii din diferite domenii pentru asigurarea unui răspuns prompt, profesionist și eficient situației copiilor victime/martori ai infracțiunilor în procesul de colectare a probelor în cauzele penale. 

Pe parcursul activității, participanții au pus în discuție problemele/impedimentele constate în accesarea serviciilor de tip Barnahus de la începutul activității acestuia. Totodată, profesioniștii au punctat cazurile de bună practică care au contribuit la colectarea rapidă a probelor concludente fără a retraumatiza sau victimiza copilul. În final, participanții au lansat propuneri privind eficientizarea cooperării profesioniștilor în vederea respectării interesului superior al copilului în procesul de urmărire penală. 

Ședința a debutat cu un cuvânt de salut din partea Danielei Sîmboteanu, președinta CNPAC și a fost moderată de către Carolina Bagrinmanagera Centrului regional de asistență integrate a copiilor victime martori ai infracțiunilor și Mariana Gornea, Serviciul protecție drepturi copii, Procuratura Generală.  

Evenimentul a fost organizat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, în parteneriat cu Procuratura Generală şi face parte din activitățile proiectului „Răspunsul multidisciplinar la cazurile de violență față de copii”, finanțat de World Childhood Foundation.