Serviciul de asistență integrată a copiilorvictime/martori ai infracțiunilor – de tip Barnahus, vizitat de către partenerii noștri de dezvoltare

88

Serviciul de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor – de tip Barnahus a fost vizitat de către partenerii noștri de dezvoltare: World Childhood Foundation (WCF) și ERIKS Development Partner.

În perioada 3-4 mai, reprezentanții WCF, printre care Ulrikah Reihs, manager de programe pentru Moldova și mai mulți colegi de la ERIKS Development Partner, în frunte cu Cezar Gavriliuc, manager regional pentru Europa de Est au vizitat Centrul regional de asistență integrată a copiilor victime a infracțiunilor, Nord (Barnahus).

Am avut oportunitatea să împărtășim cu susținătorii dezvoltării în Republica Moldova ai primului Centru Barnahus primele succese, dar și provocările cu care s-a confruntat centrul în primul an de activitate.

Principalele subiecte de discuție au vizat colaborarea profesioniștilor din diferite domenii (judiciare, sociale, medicale etc), pentru acordarea de servicii specializate copiilor victime și martori ai violenței sexuale, violenței în familie, traficului de ființe umane și importanța asigurării unui răspuns prompt și eficient.  

Cu suportul WCF, până la sfârșitul anului 2023, sunt planificate mai multe activități menite să sprijine dezvoltarea primului centru Barnahus din Moldova.

Modelul Barnahus în Moldova este un centru prietenos copiilor victime/martori ai infracțiunilor și un serviciu de specializare înaltă, aprobat prin Hotărârea de Guvern 708/2019, care prevede o abordare multidisciplinară și interdepartamentală, asigurând colaborarea mai multor profesioniști, sub un singur acoperiș, având drept scop primordial prevenirea revictimizării copiilor.

În prezent, de serviciile Centrului regional de tip Barnahus Nord beneficiază copiii din mun. Bălți și 11 raioane din nordul țării, în total – 571 de localități. În 2022, de serviciile centrului au beneficiat 78 de copii, iar în primul trimesru al anului 2023 – 61 de copii.

WCF este o fundație privată, fondată de Regina Silvia a Suediei și lucrează pentru a proteja copiii de violență și abuz sexual, oferind sprijin organizațiilor care dezvoltă metode noi și inovatoare pentru a ajuta copiii și familiile vulnerabile. Începând cu 2017, WCF a sprijinit CNPAC în promovarea modelului Barnahus în Republica Moldova și, ulterior, în crearea primului centru de tip Barnahus la Bălți.

ERIKS Development Partent, fondată în  1967, este o organizație privată pentru drepturile copilului care lucrează în 16 țări, printre care și Republica Moldova și are misiunea de a reduce sărăcia și vulnerabilitatea prin promovarea drepturilor copilului la educație, sănătate și protecție. Cu sprijinul ERIKS, în 2022, a fost asigurat Centrul Barnahus Bălți cu echipament medical performant.