Acordurile de colaborare între Centrul de tip Barnahus Nord și cele patru Agenții Teritoriale de Asistență Socială din nordul țării, semnate repetat în contextul reformei RESTART

64

Interesul superior al copiilor victime/martori ai infracțiunilor vor continua să fie asigurat și în cadrul reformei RESTART, datorită Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor de tip Barnahus.

Ieri, pe 23 iulie, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (în calitate de prestator al serviciului de tip Barnahus) și cele patru Agenții Teritoriale de Asistență Socială din zona Nord au semnat repetat acordurile de colaborare, cu scopul de a preveni retraumatizarea copiilor victime/martori ai infracțiunilor în timpul colectării probelor pentru dosarele penale.

La eveniment au participat Daniela Sîmboteanu, președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), Alexandru Gheorghieș, managerul Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Barnahus Nord și reprezentanții Agenților Teritoriale de Asistență Socială Nord-Vest, Nord-Est, Nord și Nord-Nord-Vest.

Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC: „Este important pentru noi să putem asigura accesul copiilor la serviciul regional de asistență integrată,prin colaborarea cu specialiștii de la nivel local, specialiștii din prima linie. Împreună vom putea ușura procesul complex de integrare a copiilor care deja au avut de suferit din cauza violenței”.

Lilia Malachi, șefa ATAS Nord-Vest: „Când vorbim de asistența copiilor, neapărat trebuie să punem accent pe o cooperare intersectorială și, anume grație acestui centru, se va pune accent pe colaborarea fructuoasă dintre mai multe structuri care vor acționa în asistența, identificarea, referirea, monitorizarea copiilor victime ale violenței în familie și a abuzului sexual. Eu consider că centrul BARNAHUS este o oportunitate fericită pentru noi, cei din zona de nord.”

Lucia Dioneac, șefa ATAS Nord-Nord-Vest: „În primul rând, este nevoie de o colaborare continuă cu CNPAC. Să fie apărate drepturile copilului, să avem grijă în continuare de copiii care sunt mult mai afectați de către persoanele din jur.”

       
    

Centrul regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Barnahus Nord este un serviciu de specializare înaltă, instituit de către Guvernul Republicii Moldova, la 27 decembrie 2019, prin adoptarea Hotărârii nr. 708, pentru a acorda copiilor victime/martori ai infracțiunilor asistență psihologică, juridică, medicală și socială, sub același acoperiș, prin intervenții imediate, coordonate și profesioniste.

Primul Centru de tip Barnahus a fost instituit, în 2022, în mun. Bălți, de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS). Funcționalitatea acestuia este asigurată de către CNPAC, în baza unui contract de prestări servicii. Centrul deservește următoarele unități administrativ-teritoriale: Briceni, Ocnița, Soroca, Dondușeni, Edineţ, Drochia, Rîşcani, Glodeni, Făleşti, Sîngerei, Floreşti şi mun. Bălți.

Pe parcursul anului 2023, în cadrul Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord au fost asistați 227 copii și 151 de adulți., iar în primele șase luni ale anului 2024 – deja 145 de copii și 160 de adulți.