Elevii Colegiului de Industrie Ușoară din Bălți au vizitat Centrul Barnahus Nord în contextul campaniei de sensibilizare #educatiaNUdoare, desfășurată de CNPAC între 1 și 19 noiembrie

6

În cadrul campaniei de sensibilizare #educatiaNUdoare, elevii Colegiului de Industrie Ușoară din Bălți au vizitat Centrul Barnahus Nord, un spațiu dedicat asistenței integrate pentru copiii care sunt victime sau martori ai infracțiunilor. Această inițiativă subliniază importanța combaterii bullying-ului și a violenței școlare prin educație și sprijin comunitar.

Reprezentanții colegiului au evidențiat, pe pagina lor oficială, rolul crucial pe care îl joacă profesorii, părinții și elevii în prevenirea și gestionarea situațiilor de violență: „Prin această inițiativă, dorim să subliniem importanța rolului fiecăruia dintre noi – profesori, părinți și elevi – în lupta împotriva bullying-ului și violenței școlare”.

Centrul regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Barnahus Nord este un serviciu de specializare înaltă, instituit de către Guvernul Republicii Moldova, la 27 decembrie 2019, prin adoptarea Hotărârii nr. 708, pentru a acorda copiilor victime/martori ai infracțiunilor asistență psihologică, juridică, medicală și socială, sub același acoperiș, prin intervenții imediate, coordonate și profesioniste.

Primul Centru de tip Barnahus a fost instituit, în 2022, în mun. Bălți, de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS). Funcționalitatea acestuia este asigurată de către CNPAC, în baza unui contract de prestări servicii. Centrul deservește următoarele unități administrativ-teritoriale: Briceni, Ocnița, Soroca, Dondușeni, Edineţ, Drochia, Rîşcani, Glodeni, Făleşti, Sîngerei, Floreşti şi mun. Bălți.

Despre campania națională de sensibilizare „Educația NU doare”

Campania vizează creșterea conștientizării și prevenirea oricărei forme de violență în mediul educațional, punând accent pe rolul fundamental al școlilor ca spații sigure pentru toți copiii. Aceasta a fost dezvoltată în cadrul Școlii de vară SAFETEEN 2024, organizată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), la care au participat elevi și eleve din întreaga țară, inclusiv refugiați, oferindu-le oportunitatea de a participa activ la prevenirea violenței și abuzului. 

Campania națională se desfășoară în perioada 1-19 noiembrie 2024, ca parte a inițiativei globale „19 zile de activism și prevenire a violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor”. Programul activităților este unul complex, vizând lecții deschise pentru viitorii pedagogi, evidențierea impactului pozitiv al cadrelor didactice prin realizarea a 10 istorii de succes, inaugurarea unei expoziții fotografice, dar și distribuirea de materiale informative pentru a contribui la diseminarea mesajului și scopului campaniei.