Centrul de tip Barnahus din Bălți a găzduit o vizită de studiu a delegației din Tadjikistan, formată din reprezentanți ai organizațiilor societății civile

16

O delegație din Tajikistan, formată din reprezentanți și reprezentante ai/ale organizațiilor societății civile, a efectuat o vizită de studiu în Republica Moldova, facilitată de UN Women Moldova. Joi, pe 14 noiembrie, delegația a vizitat și Serviciul de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor – de tip Barnahus. 

Angajații Serviciului au discutat cu delegația despre experiența lor în protejarea copiilor victime ale infracțiunilor, subliniind importanța unui mediu sigur și de susținere pentru aceștia, dar, mai ales, despre felul în care este acordată asistență integrată copiilor victime sau martori ai violenței.

Această vizită face parte dintr-un proiect internațional care urmărește îmbunătățirea colaborării și crearea unui spațiu mai sigur pentru sprijinirea victimelor violenței pe bază de gen, în special a copiilor care au fost martori sau victime ale infracțiunilor.

Citește și: Vor lucra mai conștient cu copiii victime/martori ai violenței: Circa 90 de specialiști de la sudul țării, în vizită la primul centru de tip Barnahus din Moldova

Centrul regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Barnahus Nord este un serviciu de specializare înaltă, instituit de către Guvernul Republicii Moldova, la 27 decembrie 2019, prin adoptarea Hotărârii nr. 708, pentru a acorda copiilor victime/martori ai infracțiunilor asistență psihologică, juridică, medicală și socială, sub același acoperiș, prin intervenții imediate, coordonate și profesioniste.

Primul Centru de tip Barnahus a fost instituit, în 2022, în mun. Bălți, de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS). Funcționalitatea acestuia este asigurată de către CNPAC, în baza unui contract de prestări servicii. Centrul deservește următoarele unități administrativ-teritoriale: Briceni, Ocnița, Soroca, Dondușeni, Edineţ, Drochia, Rîşcani, Glodeni, Făleşti, Sîngerei, Floreşti şi mun. Bălți.

Citește și: Pe parcursul anului 2023, în cadrul Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord au fost asistați 227 copii și 151 adulți