Centrul de tip Barnahus din Moldova – parte a angajamentului european de a asigura o justiție prietenoasă pentru copiii victime și/sau martori ai violenței

43

Centrul de tip Barnahus din Moldova este o parte integrantă a angajamentului european de a asigura o justiție prietenoasă pentru copiii victime și/sau martori ai violenței. Acest aspect a fost reiterat de Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC, care, la invitația Consiliului Europei (CoE), a participat la conferința regională „Elevating Excellence: Uniting for Effective Child Protection with the Barnahus Model”, desfășurată în capitala Muntenegrului.

În cadrul aceleiași conferințe, Consiliul Europei, UNICEF și UE și-au asumat angajamentul de a sprijini țările europene în stabilirea și menținerea serviciilor Barnahus de înaltă calitate, având în vedere că acest tip de serviciu corespunde standardelor internaționale privind drepturile omului indicate în Convenția ONU privind Drepturile Copilului.

Fiind un cadru propice pentru schimbul de expertiză, resurse și suport tehnic între țări, evenimentul, desfășurat pe 17 și 18 aprilie, a adunat un grup divers de participanți, inclusiv oficiali Europa și Asia Centrală, organizații internaționale, parteneri de dezvoltare și experți în domeniul modelului Barnahus, protecției copilului și drepturilor copilului.

Din partea Republicii Moldova, au participat și Vasile Cușca, secretar de stat la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Lucia Popescu, membră a Consiliului Superior al Magistraturii, și Veronica Goinic, coordonatoare de program pentru Protecția Copilului la UNICEF Moldova.

Menționăm că primul Centru de tip Barnahus din Republica Moldova a fost instituit, în 2022, în mun. Bălți, de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și acordă copiilor victime/martori ai infracțiunilor asistență psihologică, juridică, medicală și socială, sub același acoperiș, prin intervenții imediate, coordonate și profesioniste.

Funcționalitatea acestuia este asigurată de către CNPAC și deservește următoarele unități administrativ-teritoriale: Briceni, Ocnița, Soroca, Dondușeni, Edineţ, Drochia, Rîşcani, Glodeni, Făleşti, Sîngerei, Floreşti şi mun. Bălți.

Vezi și:
CNPAC a fost acreditat pentru prestarea serviciului de tip Barnahus
           
Pe parcursul anului 2023, în cadrul Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord au fost asistați 227 copii și 151 adulți